Gå till innehållet
VI BYTER JULKLAPPAR FRAM TILL 12/1 2025 🎁
VI BYTER JULKLAPPAR FRAM TILL 12/1 2025 🎁

5 GRATIS råd för migrändrabbade - Lindring och förebyggande

Vad är migrän?

Migrän är oftast en pulserande huvudvärk som kan ses i alla åldrar. Det upplevs ofta som en ensidig, bultande smärta, och uppstår ofta i små återkommande attacker. Fakta är att cirka 15 % av den danska befolkningen har haft migrän och en stor del av dem lider av antingen kronisk eller återkommande migrän. För många människor kan detta bli en försvagande sjukdom som påverkar deras livskvalitet och alla omkring dem.

Av flera anledningar förekommer migrän oftare hos kvinnor än hos män, vilket kan bero på bland annat hormonförändringar, mens, stress, muskelspänningar och kostvanor.

Huvudvärken åtföljs ofta av både illamående och ev. kräkningar. Människor blir ofta extra överkänsliga för yttre påverkan, inklusive framför allt ljus och ljud, och många söker därför ofta vila i ett mörkt, svalt och tyst rum.

Anfallet av huvudvärken kan vara från några timmar till upp till tre dagar.

De två vanligaste typerna av migrän är med och utan aura. Ungefär en tredjedel av alla migrändrabbade har en aura. Kortfattat kan auran uppträda som zig-zag-flimrande blixtar, mörka fält, snurrande känsla och störningar i fingrar och ansikte. Detta anfall utvecklas gradvis och varar vanligtvis 20-30 minuter.

Vad kan jag själv göra för att förebygga och lindra?

Om du upplever återkommande migrän är det alltid att rekommendera att söka råd och vägledning hos din egen allmänläkare. Din egen läkare kan hjälpa dig att sätta ihop den optimala medicinska behandlingen, och eventuellt skicka dig en remiss till andra specialister.

Du kan också få bra inspiration från Danska Föreningen för huvudvärkspatienter, där bl.a. finns många relevanta artiklar om ny forskning inom området.

Som sjuksköterska har jag haft kontakt med många personer med återkommande migrän i alla åldersgrupper.

– Gemensamt för dem är att de alla har väldigt olika förslag på hur man bäst förebygger anfall, samt förslag på hur man kan underlätta upplevelsen vid varje anfall.

Jag har försökt samla lite av det som finns här:

1) Livsmedel

Många livsmedel kan provocera migrän, särskilt livsmedel som kaffe, choklad, koffein, fet mat (särskilt animalisk), rökt mat och alla former av alkohol. Därför kan du med stor fördel navigera runt dessa livsmedel, eller välja att minska ditt intag.

2) Rökning

Undvik alla former av tobak och nikotinhaltiga produkter som t.ex cigaretter och snus.

Nikotin är mycket beroendeframkallande, och det påverkar oss både mentalt och fysiskt. Ämnet binder så starkt till hjärnans nikotinreceptorer att det på något sätt till och med kan jämföras med droger. Dessutom påverkar nikotin även vårt kardiovaskulära system, eftersom nikotin ökar kroppens produktion av adrenalin, får hjärnans små blodkärl att dra ihop sig och ökar hjärtfrekvensen (hjärtat pumpar snabbare). Alla dessa faktorer ökar risken/frekvensen av återkommande migrän.

3) Träning

Träning är bra inom många olika områden. Det håller både din kropp och själ välbalanserad. Din cirkulation måste hållas frisk och stark hela livet och träning kan också ge dig en upplevelse av välbefinnande och mental avslappning direkt efteråt.

4) Stress

Stress har tyvärr blivit vardag för många, vilket förmodligen är en av anledningarna till att så många av oss måste sjukskriva oss från jobbet på grund av migrän och spänningshuvudvärk. Sambandet mellan stress och migrän/huvudvärk kan vara komplicerat, eftersom de både kan påverka och orsaka varandra. Det är ofta en fråga om vad som kommer först – migrän/huvudvärk eller stress.

För att förebygga stress kan du dra nytta av dagliga promenader, små fritidsintressen, yoga eller meditation. Allt för att sänka dina stresshormoner och uppnå mental ro.

5) Sov och vila

Det är särskilt inom detta område som du kan göra stor skillnad. Många av oss sover både för lite och har väldigt dålig sömnkvalitet.

Det är viktigt att skapa en bra sovmiljö. Även här är det väldigt individuellt vad som fungerar för DIG.

Mycket tyder på att alltid ha bra ventilation, ha det svalt och att man har satt upp mörkläggningsgardiner.

Som sjuksköterska har jag studerat om de olika typerna av kuddar kan påverka vår sömnkvalitet, och DET KAN DE!

Tyvärr är det många av oss som sover på helt fel typer av kuddar, och kvaliteten är inte alltid optimal. När mina klienter frågar mig vad de kan göra för att lindra och förebygga migrän/spänningshuvudvärk börjar jag ofta med att fråga om deras sovvanor, säng och kuddar. Många föredrar att sova på sidan eller mage och har man inte rätt stöd får man spänningar i både huvud, nacke och hela ryggraden.

På Seniorliving har vi därför valt att fokusera på kvalitativa huvudkuddar, så att vi alltid har möjlighet att hjälpa dig att hitta den perfekta kudden för dig och dina behov.

Se vårt stora utbud av kvalitetskuddar här :

Som tur är kan många av oss ofta känna när en migrän kommer. Vi kan därför hinna ta vår medicin och lägga oss under täcket. Förutom migränmedicin använder många av oss ispåsar mm, men det kan vara svårt att somna med dem, då vi ofta vänder och vrider oss för att hitta en optimal sovställning.

– Det kan vi hjälpa dig med! Vi har nu totalt 3 olika kylmasker/kylhattar som har 3 väldigt olika funktioner så det finns alltid en som passar dina behov. Gemensamt för dem alla är att de är återanvändbara, går att förvara i frysen och att de är särskilt lämpliga för dig som lider av följande: Migrän, spänningshuvudvärk, stress, klusterhuvudvärk, klimakteriet, värmevallningar, baksmälla eller vanliga influensasymptom med fluktuerande temperaturer.

Se länkar till våra 3 olika kylmasker här:

Det enda du behöver göra är att lägga din kylmask redo i frysen så att den alltid är redo att användas. Om du har täta och långvariga attacker rekommenderar vi att du får 2, så att det alltid finns en att byta med. Lägg den i en fryspåse så att den säkras mot starkt luktande mat.

Jag hoppas att du kunde använda mina tips eller har fått lite inspiration :)

Behöver du råd och vägledning är du alltid varmt välkommen att kontakta mig via mail kontakt@seniorpleje.dk eller mobil 40563841.

De bedste tanker fra

De bedste tanker fra

De bästa tankarna från

Ditte Alici ,
Sjuksköterska och ägare,

www.seniorliving.se
Mail: ditte@seniorpleje.dk
Mobil: 40563841